12 Mayıs 2015 Salı

GASTRİT TEDAVİSİ SABIR İSTER

Midenin iltihaplarına "Gastrit" adı verilir. Had ve müzmin olmak üzere iki şekli vardır. Had şekli genel olarak mideyi tahriş edici yemeklerden veya mikroplu gıdalardan sonra âni olarak ve şiddetli mide ağrıları ile ortaya çıkar. Beraberinde bulantı ve kusma vardır. İştah azalır. 

Müzmin gastrit en çok rastlanan gastrit şeklidir ve dünyada çok yaygın bir hastalıktır. Tıbbi istatistiklere göre insanların yüzde yetmişi gastritten rahatsızdır.

Her türlü mide ve bağırsak hastalıkları, apandis, safra kesesi ve pankreas hastalıkları, kadınlarda yumurtalık hastalıkları, kansızlık ve iltihabi hastalıklar, kalp yetmezlikleri, ağır böbrek hastalıkları, bağırsak kurtları, sinirsel nedenler, fazla alkol ve sigara, soğuk ve sıcak içecekler müzmin gastrite sebep olurlar.


Gastritte mide ağrıları yemekten sonra artar. Fazla asit çıkaran gastritlerde mide yanmaları ve ekşimeler olur. Bazı gastritlerde asit eksikliği olabilir. Bunlarda kansızlığa sık rastlanır.

En önemli tedavi diyettir. Sigara, alkol, meşrubat, baharlı, biberli, salamura yiyecekler kesilmelidir. Süt ideal bir gıdadır ve ilâç gibi kullanılır. Gastrite sebep olan hastalıklar araştırılmalıdırlar. Ayrıca; sekresyonu ve asidi azaltan karbonat ve alüminyum hidroksit gibi ilâçlar, opiumlu ilâçlar hekim tavsiyesine göre kullanılırlar.

Gastrit tedavisi sabır isteyen bir tedavidir ve en küçük bir ihmâl rahatsızlıkların yeniden başlamasına sebep olur. Gastritli kişi, kendisine hangi tür gıdaların iyi gelmeyip, ağrı, yanma veya ekşime yaptığını çok iyi bilmeli ve ona göre yemelidir. Mide asidinde artış  hissedildiği durumlarda, ılık sodyum bikarbonatlı maden suyu içildiğinde midenin asitliğini dengeler ve hastada rahatlama sağlar.