2 Mayıs 2015 Cumartesi

İNSANIN SOĞUKTAN DONMASI

İnsan, vücut sıcaklığını daima 36 -37 derece arasında sabit tutar. Tabiat şartları bu sıcaklığı değiştirmez. Soğuk havalarda organizma, enerji depolarını harekete geçirerek ve kan dolaşımını artırarak sıcaklığı ayarlar. Fakat bu bir dereceye kadar mümkün olur ve uzun müddet soğukta kalmak bu ayarlamayı sonunda bozar. Kan dolaşımı yavaşlar, damarlar genişler, kalbin çalışması yavaşlar, beyine giden kan ve oksijen azalır, uyku hali başlar. Bu durumda vücut enerji kaynaklarını harekete geçirmede yetersiz kalır ve ısı teşekkülü azalır. Vücut sıcaklığı devamlı düşer. Sinir sistemi de felce uğrar. Beyindeki kalp ve solunum merkezleri faaliyetini durdurur ve nihayet donma olayı ve ölüm meydana gelir.

Donmaya karşı en önemli tedbir sıkı giyinmek ve devamlı hareket halinde olmaktır. Sıkı giyinmek vücuttan fazla ısının kaybolmasını önler, hareket ise; kan dolaşımını ve enerji depolarını kamçılar. Alkollü içkiler çok zararlıdır. Damarların genişlemesine sebep olarak dolaşımı yavaşlatır.

Yüksek enerji veren şekerli veya yağlı  gıdaları almak çok faydalıdır. Bunların vücutta yanması ile enerji kudreti artar ve fazla ısı kaybı önlenir.

Donan bir insanı derhal ılık bir yere almalı ve battaniyelere sarmalıdır. Vücudu ovarak masaj yapmak, suni teneffüs ve kalb masajları şarttır. Soluma ve dolaşım merkezlerini uyaracak ilâçlar faydalıdır. 

Donan bir insanı birden yüksek sıcaklığı olan bir yere almak, sinir sistemi ve kan dolaşımının ayarlanmasını bozar. Ilık bir ortama alınmalıdır.