31 Mayıs 2015 Pazar

İŞTAH AÇAN İLAÇ YOKTUR

Vücut, ihtiyaca göre iştah mekanizmasını kendi kendine tanzim eder ve ayarlar. Bu mekanizma karmaşık olup, tam olarak bilinmemektedir ve beyinde bir iştah merkezinin olduğu kabul edilmektedir. Bu merkez sindirim organlarının ve ruhi sebeplerin etkisi altında işler. Önceden yenmiş ve beğenilmiş bir yiyeceğe karşı gelişen iştah duygusuna, yoğun bir tükürük ve mide salgısı da eşlik eder. Genellikle yenen ilk lokmalar iştah açıcı bir rol oynar. Hoşa gitmeyen gıda kokusu, o yiyeceğe karşı iştahı derhal azaltabilir hattâ yok edebilir de.  

Normal bir insanın doyduktan sonra iştahı azalır. Fakat devamlı bir iştahsızlık karşısında organizmada bir rahatsızlığı düşünmek lâzımdır. Bu bozukluk, sindirim sisteminde olduğu kadar diğer sebeplerle de olur. Kansızlıklar, vitamin eksiklikleri, ateşli hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları iştahın kesilmesine sebep olurlar. 

Grip gibi enfeksiyon hastalıklarında da iştah kesilmesi olabilir. Bu hal vücudun bir korunma tedbiridir. Çünkü, organizmanın istirahat ile güç toplamasına ihtiyacı vardır. Bu yüzden sindirim sistemine yoğun katı gıda alımı enerji sarfına sebep olacağından, iyileşmeyi geciktirebilir. Enfeksiyon hastalıklarında hazmı kolay sulu gıdalar tavsiye edilir.  

İştahı en çok kesen hastalıklardan biri de kanserlerdir. Üzüntü ve ruhi sebepler de geçici iştah kesilmelerine neden olurlar. 

İştah artmasına en çok şeker hastalarında rastlanır. Bunlar ve bazı beyin hastalıklarına bağlı oburlar doymak bilmezler.

İştahsızlığın muhakkak sebebinin bulunması lâzımdır. Bazı şurup ve benzeri maddelerin iştah açma etkileri geçici ve psikolojiktir. Gerçekte iştah açan bir ilâç yoktur. İştahı azaltan veya yok eden rahatsızlık tedavi edildiğinde, iştah da yavaş yavaş kendiliğinden gelir.