17 Mayıs 2015 Pazar

GÜNEŞ BANYOSU VE ÇARPMA

Dünyaya hayat veren güneş, bazan insan sağlığı için zararlı olabilir. Güneş ışınları, bilhassa ultraviyole ışınlar, mikropları en iyi öldüren şifalı ışınlardır. Bu ışınlar ayrıca kemik teşekkülünde ve "D" vitamini oluşturmada önemli rol oynarlar.

Yaz aylarında ve en sıcak öğle saatlerinde gelen kuvvetli güneş ışınları, dokuları tahrip eder. Akciğerlerde ve beyinde zararlara sebep olur. Ayrıca, "melanom" denilen ölümcül cilt kanserinin de başlatıcısıdır. Baş açık güneş banyosu yapılmamalıdır. En faydalı güneş banyoları sabah ve akşam üzeri yapılan ve özellikle gölgede yapılan banyolardır. Yere veya denize çarparak yansıyan güneş ışınları daha faydalı olur. Esasen güneş banyoları günde iki saati geçmemelidir.

GÜNEŞ ÇARPMASI

Kızgın güneşte, başı açık insanlarda ve daha çok çocuklarda görülen tehlikeli bir rahatsızlıktır. Beyinde zedelenmeler ve yer yer şişlikler meydana gelir. Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı ve ateşle kendisini gösterir. Ateş 38-39 dereceye çıkar ve dalgınlık hali vardır. El, başa konulduğu vakit çok sıcak hissedilir. Vaktinde tedavi edilmeyen güneş çarpması, zayıf bünyeli insanlarda ölüme sebep olabilir.

Çarpma olduğu anlaşılır anlaşılmaz başa soğuk su tatbik edilmelidir. Çarpılan kişi gölge ve serin bir yerde istirahate alınır. Alına ıslak pansumanlar yapmak faydalıdır. Bol sulu gıdalar (tuzlu ayran, su, meyva suyu) verilir. Başağrısını hafifleten ilâç kullanılır. 

Bilhassa çocuklar, güneşin kuvvetli olduğu saatlerde şapkasız sahilde dolaştırılmamalıdır.