4 Haziran 2015 Perşembe

KAN VARSA HAYAT VAR

Kan, hücrelerden ve "Plâzma" adı verilen sıvıdan meydana gelen ve vücutta damarlar içinde bulunan bir maddedir. Yaşamın devamı, ancak kan ile mümkün olur. 70 kiloluk bir insan vücudunda ortalama 6 litre kan bulunur. 

Kan hücreleri; kırmızı kan hücreleri "Eritrositler", beyaz kan hücreleri "Lökositler" ve kanın pıhtılaşmasında önemli vazife gören "Trombositler" olmak üzere üç kısımdır.

Normal bir insanın 1 milimetreküp kanında 5 milyon eritrosit, 6-7 bin lökosit ve 300 bin trombosit vardır. Kan hücreleri, kemik iliğinde, lenf dokularında ve kısmen de karaciğerde yapılır.

Plâzmada, proteinli maddeler, tuzlar, fermentler, hormonlar, gıda maddeleri, vitaminler, demir, bakır, kobalt, çinko gibi madenler ve kalsiyum bulunur. Bu maddeleri vücudun bütün organlarına taşıyıp dağıtır ve organlardan çıkan atık maddeleri alır.

Kan, kırmızı hücrelerle oksijeni taşır. Beyaz hücreler vücudun müdafaasında vazife görürler. Trombositler de kanayan bir yerde toplanarak kanamanın durmasını temin ederler. 

Kan, kalpten atardamarlar ile dokulara, toplardamarlar ile dokulardan kalbe taşınır. Bu dolaşım durmaksızın devam eder. Kalp beş litre kanı bir dakikada vücuda pompalar.