5 Nisan 2015 Pazar

BAĞIRSAK KANAMALARI

Mideden itibaren anüse kadar bağırsaklar her yerden kanayabilirler. Oniki parmak ve ince bağırsak kanamaları büyük abdestte her zaman koyu kahve telvesi gibi kendini gösterir (melena) . Kalın bağırsağın son kısmına ait kanamalar ise ekseri normal kan rengindedirler.

Dizanteri, tifo gibi hastalıklar, bağırsak kanamaları ile ölüm tehlikesini davet ederler. Bağırsaklara ait ülserler de tehlikeli şekilde kanayabilirler. Bağırsak kanamalarının en önemli sebeplerinden biri de bağırsak tümörleridir. Kanamanın derecesine göre hayat tehlikeye girer. Ufak kanamalar bazan kendi kendine iyi olurlar.

Bağırsak kanamaları çok ağır değilse bir müddet için müşahede altında kalmak şartıyla beklenilebilir. Bu esnada hastaya kanı pıhtılaştıran ilâçlar verilir. Damardan C vitamini, kalsiyum tatbik edilir. Kan nakli en faydalısıdır. Büyük ve devam eden kanamalarda, ameliyat ile kanayan yeri bulup tedavi etmek şarttır. Kanamanın devam edip etmediği, birkaç saatte bir yapılan kan sayımı ile belli olur. Kanama şüphe edilen hastalara, ağızdan su ve sütten başka bir madde vermemelidir.