26 Nisan 2015 Pazar

DİFTERİ AŞISI HAYAT KURTARIR

Difteri, halk arasında "Kuşpalazı" olarak da bilinir. Difteri basilleri ağız ve burundan bulaşan ve çocuklarda daha sık görülen tehlikeli bir hastalıktır. Kış aylarında bazan salgınlar şeklinde görülür. Büyükler de bu hastalığa yakalanırlar. Yüksek ateş ve anjinle (Bademcik iltihabı) başlar, süratle gelişerek boğazın tıkanmasına ve boğularak ölüme sebep olur.

Bademcikler üzerinde beyaz plaklar şeklinde gelişen bir zar büyüyerek bütün boğaz deliğini kapatır. Bu zar yırtıldığı zaman kanamalar meydana gelir ve yeniden teşekkül eder. Ateş daima 40 derece cıvarındadır. Vücutta genel bir bitkinlik vardır. Boğaza yerleşen difteri basilleri toksin denilen zehirleriyle kalp üzerinde de büyük tahribatlar yaparlar. Çarpıntı, nefes almadaki güçlük kalp tehlikesine işaret eder. Hattâ difteri tedavi edildikten sonra dahi kalp üzerinde uzun müddet dikkatli olmak lâzımdır.


Difteri aşısı, bütün çocuklar için Sağlık Bakanlığı'nın mecburi aşılar sistemine dahildir. Okul çağındaki çocuklarda çok kolay bulaşma olur. Hastalığa yakalanmış olanlara difteri serumu tatbik edilir. Zamanında verilen serum hayat kurtarıcıdır ve bir hekimin kontrolünde tatbik edilmelidir. Boğulma tehlikesi olanlarda, boğazdan bir delik açarak ve bir boru konularak boğulma tehlikesi önlenir. Aynı zamanda uygun bir antibiyotik kullanılır. Hastalarda kalp daima kontrol altında bulundurulmalıdır.

Difteriye yakalanmayıp, difteri basilini taşıyan ve "portör" adı verilen şahıslar bu hastalığın yayılmasında büyük rol oynarlar. Devamlı anjin olan ve boğazından şikâyet eden, büyük bademcikli şahıslar, boğazlarından kültür yapılarak kontrol edilmelidirler. Bu kişilere de aşı ve antibiyotik ilâç tatbik edilir.