30 Nisan 2015 Perşembe

DİYET DENİLİNCE NE ANLARIZ

Halk arasında "diyet" denilince, yemek yememek veya az yemek yemek gibi yanlış anlamlar mevcuttur. Diyet demek, belirli bir durum veya hastalıkta olan bir şahsı, önceden belirlenmiş bazı yiyecekleri yememesi veya azaltması anlaşılır.

Şişman insanların şekerli gıdaları azaltması, böbrek hastalarının, kalp hastalarının ve yüksek tansiyonlu olanların tuzsuz veya az tuzlu yemeleri, şeker hastalarının şekerli ve unlu gıdaları kısmaları, mide-bağırsak hastalarının mide ve bağırsakları tahriş edici, fazla çalıştırıcı gıdaları almamaları, damar sertliği olanların yağlı yiyecekleri azaltmaları diyet olduğu gibi; zayıf insanların da normal kiloya ulaşmak için özel olarak besleyici gıdaları yemeleri bir diyettir.

Bu işlemler, duruma ve hastalığa göre uzman tarafından, belirli diyet metodlarına göre tanzim edilir. Diyete tabi olan hastalar, azaltılan veya tamamen kaldırılan gıdaların dışında, diğer yiyecekleri serbest olarak yiyebilirler.