18 Nisan 2015 Cumartesi

BÖCEK SOKMASI TEHLİKELERİ

Böcek sokmalarına her mevsimde oldukça sık rastlanmaktadır. Isırılan yerin hafif kaşınıp kabarmasından, ölüme kadar sebep olan böcek sokmalarında daima âcil tedaviye ihtiyaç vardır. Böcekler soktukları yerde zehirleriyle alerjik olaylara sebep olurlar. Arı sokması, bazı kişilerde sonu ölümle dahi bitebilen şok meydana getirebilir. Akrep, yılan gbi hayvanlar da kanı zehirlerler ve zehirleriyle kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına ve hayati organlarda çalışma bozukluklarına neden olurlar.

Öldürücü olmayan böcek sokmalarının başında sivrisinekler gelir. Sıtma hastalığını bulaştırabilen sivrisinek, sağlık açısından ayrıca önem taşır. Bit, pire, tahtakurusu, çeçe sineği de çeşitli hastalıkların bulaşmasında rol oynarlar. Keneler ise iç kanama ve ateşle kendini gösteren "Kırım-Kongo" hastalığına sebep olabilirler. Bu hastalık erken tedavi yoluna girmezse ölümcüldür. Bütün keneler bu hastalığı taşımazlar. İşi şansa bırakmamak için bir kenenin derinize yapıştığını farkettiğinizde, ona müdahale etmeden en yakın sağlık ocağına müracaat şarttır. Keneyi çekip atsanız dahi iğneleri cilt altında kalabilir.



Çıyan, kırkayak, iğneli karınca, örümcek gibi böcekler de soktukları yerde şiddetli ağrı, yanma ve kaşıntıya sebep olurlar.

Öldürücü olmayan böcek sokmalarında ısırılan yere hemen amonyak, antihistaminik pomad sürmek ekseriyetle kâfi gelir. Tehlikeli böcek sokmalarında, sokulan yerin hemen üstünden bir lâstik bandajla sıkmak zehirin kana karışmasını önler. Sokulan yerin keskin bir jiletle çizilerek emilip tükürülmesi çok faydalıdır. Akrep, yılan zehirlerine karşı özel serumlar vardır ve uzman kontrolü altında hastaya bu serumların uygulanması hayat kurtarır.