23 Nisan 2015 Perşembe

DALAK İŞLEVİ VE DALAK BÜYÜMESİ

Dalak , karnın sol böğür tarafında ve yanda bulunan içi kanla dolu, 10-11 cm uzunluğunda ve ortalama 200 gram kadar oval şekilli bir organdır. Esas vazifesinin ne olduğu halen tam olarak bilinmemektedir. Dalak bazı önemli işlevleri yerine getirmesine rağmen, normal bir hayatın devam ettirilmesi için vazgeçilmez bir organ değildir.

Bir nevi kan deposu vazifesi görmektedir. Depoladığı kanı ihtiyaç gördüğü zamanlarda dolaşıma verir. Yaşlanan kırmızı kan hücrelerinin ve yaşam müddeti dolmuş veya parçalanıp atık haline gelmiş hücre ve mikroorganizmaların kan dolaşımından uzaklaştırılması işini de yapar. Üzerindeki bir kısımda bulunan lenf dokusu sayesinde, bağışıklığa katkı sağlar. Çeşitli kan hastalıklarında, kemik iliğinin kâfi kan yapamadığı durumlarda, kan yapım işlevini yüklenir. Bu organın en büyük özelliği kansere yakalanmamasıdır.


DALAK BÜYÜMESİ NEDEN OLUR?

Dalak birçok hastalıklarda büyür. En çok dalak büyümesine "sıtma" da rastlanır. Kansızlıkların birçok çeşitlerinde ve kan kanserlerinde de dalak çok büyür. Karaciğer sirozunda, karaciğeri büyüten iltihaplı hastalıklarda, malta hummasında, tüberküloz ve frengide, köpeklerden geçen ve "Kist hidatik" ismi verilen hastalıklarda, hepatitlerde de dalak büyümeleri görülür.

Dalağın büyüme sebebi, özel bir tetkik sonunda uzman hekim tarafından teşhis edilir ve tedavisi de ona göre yapılır.