5 Nisan 2015 Pazar

BAĞIRSAK KURTLARI (Asalaklar)

Bağırsak parazitleri de denilen bağırsak kurtları, dünyada salgın hastalıklardan biridir. Daha çok, temizlik şartlarına dikkat etmeyen memleketlerde yaygın şekilde bulunur. Bağırsak kurtlarının başında solucanlar gelir. Lağım suları ile sulanmış sebze ve meyvaları yiyen insanlara yumurtaları ile bulaşan solucanlar bağırsakta yerleşirler. Şeritler (Tenyalar) iyi pişmemiş etlerle insana geçerler. Kıl kurtları (Oksiruslar) kirli tırnaklar arasına yerleşmiş yumurtalarla bulaşırlar. Nekator ve ankilostom denilen kurtlar kirli sular ile bulaşırlar.

Bu parazitler bağırsağa yerleştikten sonra, birtakım bağırsak hastalıklarına, apandisite, kansızlıklara, çocuklarda gelişim bozukluklarına, mide ülserlerine, safra kesesi hastalıklarına, bazan menenjite kadar giden bozukluklara sebep olurlar. Durmadan çevreye yayılırlar.

Bugün, bütün bu bağırsak kurtları için kesin etkili ilâçlar mevcuttur. Bu ilâçlar yaşa ve kiloya göre uzman hekim tarafından tanzim edilir. Ellerin ve gıdaların temizliğine dikkat etmek, kıvırcık salata, marul gibi bitkilerin yaprak aralarını iyice kontrol ederek yıkamak, iyi pişmemiş etleri yememek, dezenfekte edilmemiş suları içmemek oldukça koruyucu bir tedbirdir.