13 Nisan 2015 Pazartesi

BOĞULMALAR VE TEDAVİ

Akciğerlerin havasız kalmasıyla ortaya çıkan bir olaydır. Gırtlağın sıkılması, havasız bir yerde kalma, suda boğulma gibi çeşitli şekilleri vardır. Boğulmalara en çok deniz mevsiminde rastlanır. Su, akciğerlere girerek onları şişirir ve havayla oksijenin vücuda girmesine engel olur. Oksijensizlikten en çok müteessir olan organ, beyindir. Bu durumda, boğulan bir insanda ilk önce şuur kaybı olur ve bayılır. Bu süre 5-6 dakikayı geçerse; ölüm tehlikesi kendini gösterir. 

Boğulan bir insanda kan dolaşımı durduğundan renk solar, dudak, parmak uçları, burun morarır. Nefes alma durur, kalp atım sesi ve nabız alınmaz.

TEDAVİ

Boğulmak üzere, baygın bir insanı kurtarmak daima mümkündür. Hasta düz bir yere yatırılır ve iki elle göğüs ortasına bastırılıp- gevşetilirken; aynı anda "suni teneffüs" yapmak, yani, akciğere ağızdan hava üfleyip-bırakmak gerekir. Boğulan insanın başı aşağı gelmek şartıyla yatırılır ve ciğerlerindeki suyun çıkarılması temin edilir.

Daha ağır olan vak'alarda, göğsün dışından kalp masajı yapılırken, solunum sistemini uyaran iğnenin ihmâl edilmemesi gerekir. Bunlar yapılmaya çalışılırken, bir yandan da hastayı hastaneye nakletmek lâzımdır.