19 Nisan 2015 Pazar

BEBEĞE YALANCI EMZİK VERMELİ Mİ

Ağlayan bebeği teskin etmek maksadıyla, yalancı emzik vermek doğru değildir. Çünkü çocuk belki kâfi gıda almıyor veya bir ıstırabı vardır da o yüzden ağlıyordur. Yalancı emzik, sadece çocuğun hakiki ihtiyacının bir müddet gizli kalmasına ve ertelenmesine yardımcı olabilir. Çoğunlukla çocuklar yalancı emziğe alıştıklarında onu bırakmak istemezler. Diğer yandan, yalancı emziği her zaman temiz tutmak kolay değildir. Sık sık yere düşer, koltuk-kanape altlarındaki toza, kire bulanır. Dolayısıyla emzik, bebeğin ağzına mikrop sokan bir araç olmaktadır.

Yalancı emziğin zararları yanında, geçici olarak ve itina ile kullanımında mahzur olmayan haller de vardır. Meselâ daima parmağını emmek isteyen çocuğa emzik verilirse, iyi olur. Zira ileride yalancı emzik alışkanlığını unutturmak için emziği vermemek mümkün olduğu halde, parmak emmesini unutturmak çok daha zordur. 



Ağzına verilmediği taktirde katiyen uyumayan veya huysuzluk eden sinirli çocuklarda da emzik kullanılabilir. Emzik daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlayabilir. Fakat geceleri, emzik ağzından düşünce ağlayıp annesini kaldıracak kadar huysuzluk yapıyorsa; buna da müsaade edilmemelidir. 

Yalancı emzik kullanıldığında unutulmaması gereken şeyler vardır. Herşeyden evvel emziğin temiz tutulmasına dikkat etmelidir. Yerden alarak çocuğun ağzına vermeyiniz. Önce iyice yıkayınız. Bebeğin hava yutmaması için emziğin delik deşik olmaması gerekir. Emziğin yutulmaması için dibindeki koruyucu kısmın yeterince büyük olması lâzımdır. 

Nihayet çocuğu yalancı emzik alışkanlığından mümkün olduğu kadar erken vazgeçirmeye çalışmak lâzımdır. En geç bir yaşında emzikten kurtulunmalıdır.