21 Nisan 2015 Salı

DOĞUŞTAN CÜCELİK TEDAVİSİZDİR

Bir insanın normalden çok ufak boyda kalmasına "cücelik" ismi verilmektedir. Cüceliği hiçbir zaman kısa boylulukla karıştırmamak lâzımdır. Cücelik bazan ırksaldır. Meselâ Afrika'daki bazı kabileler (Pigmeler) tamamen cücedirler.  Diğer bir cücelik sebebi de doğuştandır ve yumurta hücrelerindeki kromozom bozukluklarına bağlıdır.

Ailevi cücelikler de vardır. Cüceliğin en önemli sebeplerinden biri, çocukluk çağında büyümeyi temin eden hormonların bozukluğudur. Beyindeki hipofiz bezinin çıkardığı büyüme hormonunda bir azalma mevcuttur. Hayatın ilk aylarında, boyundaki tiroid bezinin iyi çalışmaması da cüceliğe sebep olur. Buna "Kretenizm" denir.


Belkemiği hastalıkları, pott hastalığı, bazı kemik hastalıkları, çocuklukta görülen şeker hastalığı, doğuştan kalp hastalıkları, beslenme bozuklukları, frengi, sıtma, raşitizm ve bazı metabolizma hastalıkları çocukların ufak-tefek ve kısa kalmalarına sebep olmaktadır. Bunları hakiki cücelik ile karıştırmamak lâzımdır.

Doğuştan olan genetik (İrsi) ve ailevi cüceliklerin tedavisi yoktur. Hormonlara bağlı cücelikler vaktinde farkedilirse, tedavi edilebilirler. Diğer sebeplerden olan kısa boylulukların da tedavisi sebebe göre kolayca mümkündür. Yeter ki, bu durum buluğ çağından evvel aile tarafından farkedilsin ve hekim tarafından sebebi teşhis edilsin.