18 Nisan 2015 Cumartesi

BRONŞİT VE BRONŞEKTAZİ HASTALIKLARI

BRONŞEKTAZİ

Bronş denilen akciğerin hava borularından bir kısmının genişliyerek elâstikiyetini kaybetmesine ve iltihaplanmasına verilen isimdir. Bronşektazi olan hastalar, sabahları bol miktarda balgam çıkarırlar ve nefes alma zorluklarından şikâyet ederler. Zaman zaman ateşlenen bu hastalarda müzmin bir akciğer iltihabı vardır. Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse nefes darlıklarına, astıma, kalp bozukluklarına sebep olur.

Bu hastalar sigara içmemeli ve tozdan sakınmalıdırlar. Erken teşhis edilenlerde antibiyotikler ve balgam söktürücü ilâçlar çok zaman iyi netice verirler. Hastalığın ilerlediği zamanlarda bazan bir akciğer ameliyatına ihtiyaç duyulur.

BRONŞİT

Dünyada en çok rastlanan hastalıklardan biridir. İki şekli vardır: 1) Had bronşit 2) Müzmin bronşit.


Had Bronşit:

Had bronşit birden şiddetli öksürük ve ateşle başlar. Çeşitli mikroplar buna sebep olabilir, fakat en çok nezle, grip gibi virüs hastalıkları had bronşit şeklinde kendilerini gösterirler. 

Had bronşitler, sebep olan hastalık ortadan kalktığı vakit kendiliğinden geçer. Öksürük krizleri buğularla, kodeinli veya diğer öksürük ilâçlarıyla azaltılabilir. Hastalar hafif rutubetli ve ılık ortamda rahat ederler. Ayrıca, had bronşitin müzmine dönmemesi için antibiyotik verilmesi faydalıdır.

Müzmin Bronşit:

Müzmin bronşit, ekseriyetle bir had bronşitten sonra akciğerlere yerleşir ve tüberküloz, astım, bronşektazi gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkar. 

Müzmin bronşitin en önemli sebebi sigaradır. Tozlu, havasız yerde çalışanlarda, fazla soğuğa maruz kalanlarda, solunum yollarına yabancı bir cisim kaçması hallerinde müzmin bronşit ortaya çıkabilir.

Müzmin bronşitlerde sigara varsa, derhal kesilmelidir. Bunlar açık ve temiz havadan çok istifade ederler. Yürüme faydalıdır. Burada da sebep olan hastalığın kökünden kaldırılması gerekir. Müzmin bronşitte, öksürük ilâçları ile vakit kaybetmek hastanın aleyhine olur.