13 Nisan 2015 Pazartesi

BOĞMACA HASTALIĞI VE TEDAVİ

Boğmaca virüsü ile bulaşan ve bilhassa rutubetli kış aylarında büyük salgınlar yapan bir hastalıktır. Ekseriyetle çocukluk çağında görülür. Büyüklerde de olur. Boğmaca hastalıklı kişiler, boğmaca geçirmemiş sağlam kişilere bu hastalığı kolayca geçirebilirler. Boğmaca geçiren kişi ömür boyu bağışıklık kazanır. Bir daha geçirmez.

Bu hastalık, havadan tükürük damlacıklarıyla bir metre mesafeden dahi bulaşabilir. Yaklaşık üç hafta süren hastalık; hafif ateş ile beraber boğulurcasına öksürük krizlerine sebep olur. Bu esnada akciğerler şiş ve ifrazat ile doludur. Diğer mikroplar da akciğere kolayca yerleşeceklerinden, bronşitlere ve diğer akciğer iltihaplarına sebep olurlar. Tehlike, boğmaca hastalığının kendisinde değil; sebep olduğu sonradan çıkan bu hastalıklardadır.


KORUNMA VE TEDAVİ

Boğmacanın aşısı vardır. Çocukları ve boğmaca geçirmemiş büyükleri muhakkak aşılamak lâzımdır. Sağlık Bakanlığı bu hastalığı mecburi aşılama kapsamına almıştır. Boğmaca şüphesi olan hastalara "Gamma Globulin" adı verilen iğnelerin yapılması, hastalığın hafif geçmesini temin eder. Hastalığa yakalananlar dağlık bir yere gittiklerinde öksürük krizleri azalır. Ayrıca; boğmacadan sonraki akciğer hastalıklarından korunmak için antibiyotik alınabilir. Vitaminli ve yüksek kalorili gıdalar alınmalıdır.