23 Nisan 2015 Perşembe

DENİZ BANYOSU YARIM SAATİ GEÇMESİN

Birçok sporlar gibi deniz banyosu da vücut için faydalı bir spordur. Fakat her şeyin fazlasında olduğu gibi, denizin de fazlası zararlı olabilir. Denize girmenin en faydalı olduğu zaman suyun 18-22 derece olduğu mevsimlerdir. En uygun denize girme saati sabah 8-10 ile akşam 16-18 saatleri arasıdır. 

Denizde kalış süresi hiçbir zaman 30 dakikayı geçmemeli ve denizden çıktıktan sonra ıslak kalınmamalı, hemen kurulanmalıdır. Mümkünse ıslak mayoyu, kurusu ile değiştirmelidir. Fazla güneşte kalmamak ve gölgede oturmak en sağlıklı hareket şeklidir. 

Deniz banyoları ve gölgedeki (deniz ve kumdan yansıyan ışıkla olan) güneş banyoları vücudun mukavemetini artırır ve mikroplara karşı savaşını kolaylaştırır. Yüzme, akciğerlerin solunum kabiliyetini artırır ve sportif bir hareket olduğundan kan dolaşımının ve kalbin gücünü takviye eder. Bedenin hemen tüm kasları harekete geçer. Denizde yüzmek veya hareket etmek gerekir. Hareket etmeden durmak faydasızdır hattâ zararlı dahi olabilir.


Denize birden atlamalar ve derine dalmalar sağlık açısından faydalı sayılmazlar. Kalp, böbrek ve tansiyonlu hastaların, ateşi olan kimselerin, romatizmalı şahısların denize girmeleri mahzurludur. 

Denizden tamamen çıktıktan sonra, saçların tatlı su ile yıkanması şarttır. Deniz suyu ve güneş, saçları döken en önemli sebeplerden biridir. Deniz banyosundan sonra "yanmak" amacıyla güneş altında uzun süre kalmak cilt kanseri ihtimâliyle çok tehlikelidir. Güneş çarpmasından başka akciğerde yaraların açılmasına sebep olabilir. Ayrıca deride çeşitli lekeler ve kırışıklıklar hasıl ederek cildin hızla yaşlanmasına sebebiyet verir.