9 Nisan 2015 Perşembe

BEL KEMİĞİ HASTALIKLARI VE TEDAVİ

Bel kemiği vücudun eksenini teşkil eder. Bel kemiği hastalıklarında vücudu taşımak ve normal hareketleri yapmak çok güçleşir. Daha çok yaşlılarda görülen bel kemiği rahatsızlıkları romatizmaya, omurgalar arasındaki eklemlerin kireçlenmesine bağlı bozukluklardır. Bu hastalıklar 40-45 yaşından sonra sinsi bir şekilde gelişirler. Kazalara bağlı kırık-çıkıklar haricinde, gençlerde görülen bel kemiği hastalıklarında çok titiz olmak gerekir. 

Tüberküloz mikrobunun, çocuklarda ve gençlerde bel kemiğine yerleşmesi ve onu eritmesi ile yaptığı hastalığa "Pott" hastalığı denir ve genç yaşta sakatlıklara sebep olur. Bundan başka ağır kaldıranlarda ve sporcularda, kayak yapanlarda omurgalar arasındaki kıkırdak kısım (disk) yerinden kayarak "Disk Kayması" , yırtılarak da "Disk Fıtığı" hastalıklarına sebep olur. Bu durumlar çok ağrılı ve en ufak hareket ile ıstırap verici bozukluklardır. Bazan sporcularda omurgalara yapışan lifler kopar ve şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

Küçük yaştan yanlış oturuş şekilleri, düzgün olmayan veya çok yumuşak yataklarda yatanlarda da bel kemiği bozuklukları meydana gelir. Bu bozukluklar, öne, arkaya, yana çarpıklıklar şeklindedir.

TEDAVİ:

Romatizmaya  ve yaşlılarda görülen kireçlenmeye ait bozukluklar; romatizma tedavisi, kaplıca, masaj, fizik tedavi ile kısmen düzeltilebilir. Pott hastalığı, erken teşhis edilirse, alçı ve tüberküloz tedavisi ile tamamen iyi olur. Disk kayması veya fıtığı, fizik tedavi ile netice alınamazsa; ameliyatla normal hale getirilebilir. Küçük yaştan itibaren çocukların oturmalarına  dikkat etmek lâzımdır.