27 Nisan 2015 Pazartesi

DİŞLE SERT MADDE KIRILMAMALI

Çiğneme ve öğütme işinde en önemli vazifeyi yapan dişler, çocukta altıncı aydan itibaren çıkmaya başlarlar. İlk defa ön kesici dişler, sonra ön öğütücüler ve köpek dişleri çıkmaya başlar. Bir yaşına kadar dişleri çıkmayan çocukların sıhhatinden endişe etmek lâzımdır. Çocukların dişleri iki ila üç yaş arasında tamamlanır ve hepsi yirmi tanedir. Bunlara süt dişleri denir.

Büyüklerde dişler 32 tanedir. Bu dişlerin 8 tanesi kesici, 4 tanesi köpek, 20 tanesi öğütücü dişidir. "Akıl dişi" denilen son dört öğütücü diş, genel olarak 18-20 yaşından sonra çıkar ve ekseriyetle de kolayca çürüyerek işe yaramaz hale gelir.


Dişler, ağız bakımı iyi olmayanlarda, kemik teşekkülü geri kalan ve kalsiyum noksanlığı olanlarda, sıcak-soğuk yiyeceklere dikkat etmeyenlerde ve sert maddeleri dişleriyle kıranlarda çabuk çürür

Mine denilen koruyucu tabakanın çatlaması ile mikroplar dişe kolaylıkla yerleşirler ve yavaş yavaş dişi çürütürler. Çürüme dişin özüne ve sinirin bulunduğu kısma gelince şiddetli diş ağrıları başlar. Bunun için erken tespit edilen diş çürükleri tedavi edilirse, o dişler uzun müddet kullanılma şansına sahip olurlar.

Diş çürükleri tedavi edilmezse çene kemiğini ve diş etlerini de iltihaplandırarak diş apselerine ve "piyore" denilen diş eti iltihaplarına sebep olurlar. Diş çürükleri çok zaman vücutta romatizma, böbrek hastalıkları ve mide-bağırsak bozukluklarının sebebidirler