19 Nisan 2015 Pazar

CUMHURİYET DEVRİNDE YETİŞEN ŞAİR-YAZARLAR

Milliyetçilik fikirleri, Cumhuriyet'in ilânından sonra birer birer tatbik alanına girince, atılan tohumlar filiz vermeye başladı ve bu fikirleri benimseyerek, arınmış bir dille yazan şairler, hikâyeciler, romancılar yetişti. Cumhuriyet devrinde yetişen şairler, daha önceki devirden kalan bağımsız bir sanatçı olan Ahmet Haşim'in (1884 - 1933)  etkisini de beraberinde getirdiler. 

Ahmet Haşim, kendine özgü eserler veren ve sembolist şair olarak tanınan bir sanatçıydı. Genç şairlerin renkli şiirler vermelerinde büyük rolü olmuştur. Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Kutsi Tecer, Kemalettin Kamu, Bedrettin Uşaklı, Necip Fâzıl Kısakürek bu kuşağın isimleri duyulan şairleridir. Cumhuriyet devri şiiri, daha sonra "sürrealist" denilen ilerici isimler de yetiştirmiştir: Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Osman Saba

Cumhuriyet devrinin, bir önceki nesilden kalan hikâyecileri dışında yetiştirdiği en önemli hikâye yazarı Sait Faik'tir.

Tiyatro alanında eser verenler, daha ziyade önceki kuşak yazarları olmuştur. Ancak 1950 den sonra yetişenler, tiyatroya yeni bir hamle getirmişlerdir.