8 Nisan 2015 Çarşamba

BAŞ DÖNMELERİ VE TEDAVİ

Baş dönmelerinin sebebi en çok tansiyon düşüklüğü veya tansiyon yüksekliğidir. Bunun haricinde göz bozuklukları, kulak hastalıkları da baş dönmelerine sebep olabilir. Nakil vasıtası tutan şahıslarda da baş dönmesine sık rastlanır. Vasıtadan inip biraz dinlenince şikâyetler geçer. Safra kesesi rahatsızlığı olanlarda sık sık baş dönmeleri olur. Kansız kişilerde ekseriyetle tansiyon düşüklüğü vardır ve sık baş dönmelerinden şikâyet ederler.

Baş dönmeleri, iç kulağın ve beyinciğin dengeyi temin eden sistemlerindeki herhangi bir bozuklukla maydana çıkarlar. Vertigo, meniyer  gibi hastalıklar, iç kulak dengesizliklerinde oraya çıkar ve şiddetli baş dönmelerine sebep olurlar. Alkollü içkilerin baş dönmesi yapması da bu denge merkezlerindeki bozulmalarla oluşur. Sinsi gelişen parkinson hastalığının başlangıç dönemlerinde bazı hastalarda sık tekrarlayan baş dönmeleri oluşur. Sebebinin parkinson olduğu çok sonra (diğer belirtiler ortaya çıkınca) anlaşılır.


TEDAVİ:

Tedavi sebebe göre değişir. Tansiyon düşüklüklerinde tuzlu, yüksekliklerinde tuzsuz yemek çok faydalıdır. Kansız kişilerin, süratle kansızlıklarını tedavi ettirmeleri şarttır. Kulağa bağlı baş dönmeleri ekseriyetle işitme bozukluğu veya kulak ağrısı ile beraberdir. Derhal bir "Kulak-Burun-Boğaz" mütehassısına müracaat etmek lâzımdır. Görme bozuklukları ile beraber olan baş dönmelerinde, hastanın şikâyetleri uygun gözlük kullanmakla son bulur. Karın ve sırt ağrısı olan ve ağzına acı sular gelen safra hastaları da derhal uzmana başvurmalıdır. İçki içenlerde B-6 vitamini, şikâyetleri azaltır. 

Yüksek tansiyonlular uzman denetimi altında bulunmalıdırlar. Yüksek tansiyon, baş dönmesine sebep olduğu gibi; ileride kişiyi yatağa bağlayabilecek felç hastalığına da sebep olabilir.