9 Nisan 2015 Perşembe

SENKOP BAYILMASI TEHLİKELİ Mİ

Halk arasında "Bayılma" denilen durum, tıpta sebebi ve tedavisi birbirinden tamamen farklı ve şuur kaybıyla kendisini gösteren bir haldir. Bunlardan biri "Senkop"tur. Beyine bir an için az kan gittiği hallerde olur. Baygınlık birkaç dakika sürer ve kendiliğinden geçer. Fazla tehlikeli değildir. Kansızlığı olanlarda, bazı kalp hastalarında, sıcak çarpmasında, tansiyonu düşük olanlarda, vagotonik (aşırı parasempatik sinirsel işlev) kişilerde ve ani ishalle beraber olan mide-bağırsak bozukluklarında ortaya çıkar. 

Bayılmanın ikinci şekli "Koma" denilen ağır bir hastalık halidir. Baygınlık saatler ve bazan günlerce sürer. Çok tehlikeli bir durumdur. Bir diğer baygınlık şekli de "Epilepsi" denilen sara hastalığında görülür. Saralardaki bayılma gayet tipiktir. Hasta dişlerini sıkar, bazan dilini ısırır, ağzı köpürür, vücudu kaskatı kesilir. Baygınlık hali 15-20 dakika kadar sürer.

Bayılmanın senkop halinden çok korkmamak lazımdır. Hasta başı aşağı gelmek şartıyla hemen yatırılır. Başka bir tedavi gerekmez, fakat bu hal sık sık oluyorsa, bir uzmana müracaatla sebebini teşhis ettirmek faydalı olur.