23 Nisan 2015 Perşembe

DENİZ TUTMASI HASTALIK MI

Deniz tutması aslında bir hastalık değildir. Fakat kansız kimselerde, safra kesesi hastalığı olanlarda, kulak rahatsızlığı bulunanlarda daha sık rastlanmaktadır. 

Kulağın denge merkezinde meydana gelen bir bozukluk, (Göz ile kulaktan gelen denge sinyallerinin birbirleriyle uyuşmaması hali)  sinirler vasıtasıyla derhal beyine ve beyinciğe intikal etmekte ve deniz tutmasının bilinen arazları ortaya çıkmaktadır. Aynı anda faaliyete geçen bulantı ve kusma merkezleri de mide ve bağırsakların ters hareketlerine sebep olmakta ve kusma meydana gelmektedir. Fazla yemek yiyenlerde veya çok aç olanlarda deniz tutmaları daha kolay ortaya çıkar.

Deniz tutmasına alışkın olan insanlarda, bulantı-kusma olmaması; bu yolculukları sık yaptıklarından dolayı beyin ve beyinciğin, kulak ve gözden gelen bu sinyal uyuşmazlığına (senkronizasyon bozukluğuna) karşı etkilenme eşiğini yükselterek tedbirini önceden almış olmasındandır. Meselâ balıkçılar veya deniz taşıtı personeli, yeni veya hasta değillerse böyle bir duruma asla düşmezler. 

Dalgalı havalarda, hafif bir kahvaltı ile yetinmek, fazla sallantıda gözler kapalı yatmak faydalıdır. Deniz ve otobüs tutmalarına karşı kullanılan ilâçların, yolculuğa başlamadan yarım saat evvel alınması uygun olur. Kusmalar fazla olursa, bol sulu maddeler almak tavsiye edilir.