22 Nisan 2015 Çarşamba

ÇOCUK FELCİ AŞISI ŞARTTIR

"Poliomiyelit" virüsü ile bulaşan bu hastalık, çok tehlikelidir. Çocuklarda daha sık rastlanır. Aslında her yaşta görülebilir, fakat yaş ilerledikçe yakalanma nispeti azalır. Kırk yaşından sonra çok nadir görülür.

Hastalık yüksek ateş ve nezle şeklinde başlar, sonra kol ve bacaklarda felçler görülür. En tehlikeli olanı, solunum sisteminde görülen felçtir ve ani ölüme sebep olur. Bunun için, kurtarıcı olarak suni akciğer kullanılır. Hastalık tamamen geçtikten sonra felce uğrayan kol ve bacaklar ince ve sakat kalırlar. Ölüm oranı yüksektir.

Özel ve tedavi edici bir ilâcı yoktur. Ölümden kurtulanlar daima bir sakatlıkla kalırlar. Aşısının bulunuşu dünya için önemli bir olay olmuştur. Çocuklar muhakkak, büyükler ise bir salgın tehlikesi olduğu zaman aşılanmalıdır. Çocukların aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın mecburi aşılar sistemine dahildir.

Enjeksiyon (iğne) şeklinde yapılan "salk", ağızdan damla şeklinde alınan "sabin" aşıları vardır. Kırk yaşına kadar herkesin aşılanması gereklidir.

Ölümden kurtulup, sakat kalanlar için özel fizik tedavisi ve rehabilitasyon tatbik edilir. Bu işin uzmanına müracat etmek lâzımdır.