7 Mart 2015 Cumartesi

DOWN SENDROMU TESTİNDE AMNİYOSENTEZ

Anne karnındaki bebeği saran ve göbek kordonu yüzeyine uzanan zar, amniyon boşluğu denilen bir boşluk oluşturur. Bu boşluk içinde gelişmekte olan bebeği koruma görevi olan suya benzer bir sıvı bulunur (amniyon sıvısı) . Gebeliğin başlangıcında küçük olan amniyon boşluğu, giderek büyür ve koryonun (cenini saran dış zar) iç yüzeyi ile temasa geçer.

AMNİYON BANTLARI

Amniyon boşluğu iç duvarında oluşan patolojik yapışıklıklardır. Şerit şeklindeki bu yapışıklıklar, amniyon boşluğunun herhangi bir bölgesinde gelişebilir ve hiçbir belirti vermeden hamileliğin sonuna kadar kalabilir. Bazı vakalarda ise, bebeğin gelişimini engelleyerek organ eksikliklerine sebep olabilirler. Bebek kol veya bacağı eksik doğabilir.

AMNİYON SIVISI

Amniyon boşluğunu dolduran ve bebeği tamamen saran sıvı. Gelişme yolundaki bebeği, yaralanmalardan ve ısı değişimlerinden korumak, hareketlerini ve duruş değişikliklerini kolaylaştırmak, organlarının simetrik ve düzgün gelişimini sağlamak gibi işlevleri vardır.

Amniyon sıvısının bir bölümü, amniyon zarını döşeyen hücreler tarafından üretilir. Büyük bölümü ise anne kanından oluşur. Hamileliğin son aylarında, bebeğin idrarı da sıvıya karışır. Amniyon sıvısının miktarı giderek artar ve gebeliğin 7. ayında 1000 ml’ye ulaşır; daha sonra ise 600-700 ml’ye kadar düşer.

Amniyon sıvısı önceleri saydamdır. Daha sonra bebeğin derisinden dökülen hücrelerin sıvıya karışmasıyla beyazımsı-bulanık bir görünüm alır. Kimyasal yapısı da gebeliğin üçüncü ayından sonra bebeğin çıkardığı atık maddeler arttıkça değişir.

DÜŞÜK AMNİYON SIVISI

Amniyon sıvısı 500 ml’nin altına düşerse, bu gebeliğe has patolojik bir durum meydana gelir. Sıvının eksik üretimine ya da geri emiliminin artmasına bağlıdır. Normal süresini geçen gebeliklerde sık rastlanır. Bu durum annenin bebek hareketlerini daha şiddetli fark etmesine sebep olur.

Dölyatağının duvarları neredeyse bebeğe yapışık gibidir ve bebeğin kalb atışları net biçimde hissedilir. Amniyon sıvısı azlığı, bebeğin gelişimini engelleyebilir veya amniyon boşluğunu geçen bağların ve kıvrımların baskısına bağlı olarak bebekte oluşum ya da şekil bozukluklarına neden olabilir. Sıvı azlığı, doğum esnasında bebeği koruma görevi yapamayacağından bebekte bazı rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir.

AMNİYOSENTEZ

Amniyon sıvısının ve özelliklerinin incelenmesi işlemidir. Hamileliğin son üç ayındaki hemolitik hastalıklar ve bebek-plasenta yetmezliği gibi olağan dışı durumlarda bir tanı aracı olarak kullanılır. Fizyolojik şartlarda ise bebeğin sağlığının denetlenmesini sağlar.

Uygun bir iğne ile karın duvarı ve dölyatağını geçerek bebeği saran amniyon kesesine girerek sıvıdan örnek alınır. Uzun iğnenin bebeğe zarar vermemesi için, ultrason kamerası ile durum izlenir. Alınan sıvı incelemeye tabi tutulur. Kimyasal yapısı, fizik özellikleri ve içindeki bebeğe ait hücrelerin incelenmesi, bebeğin varsa oluşum kusurlarının belirlenmesini; anne çocuk arasındaki Rh uyuşmazlığı ile bebeğin hayatını tehdit eden diğer bazı hastalıkların teşhisinde yardımcı olur. Bu işlem için hastane, anneden yazılı izin ister.

Amniyon sıvısından hazırlanan hücre kültürlerinin genetik yapılarının incelenmesiyle; “Down sendromu gibi bazı kromozom anomalilerinin doğumdan önce tanısı yapılabilir.” Hücre kültürleri ile bazı enfeksiyon etkenlerini tanımak ve genetik (irsi) metabolik hastalıkları teşhis etme imkânı vardır...


Kaynak: medicana, ana yay. 1993 c.12